Wat brengt 2018 voor België?

Wat staat er allemaal te gebeuren in België in 2018? Tja, ik ben natuurlijk geen waarzegger, maar een aantal zaken staan al uitgebreid op de rol.

Theo Francken Bron foto: De Morgen

We beginnen 2018 met een politieke kwestie die eind 2017 de kop opstak. Moet staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) opstappen of niet? Francken heeft tegenover de Kamer gelogen over de veiligheid van Soedanese vluchtelingen zonder verblijfsstatus en ze op het vliegtuig terug naar huis gezet. Daar werden ze niet correct behandeld, getuigden ze. Kamer boos, Francken verschuilt zich achter procedures en het niet willen veroorzaken van een ‘aanzuigende werking’. De oppositie heeft het al langer gehad met Francken die à la Trump nogal eens ondoordachte tweets de wereld instuurt. Regeringspartij CD&V heeft geopperd dat Francken beter de eer aan zichzelf kan houden. N-VA laat zich er niet officieel over uit. Premier Michel zou maar wat graag van Francken af willen, al zegt hij dat niet luidop.

Federaal minister voor Veiligheid Jan Jambon (N-VA)

Federaal minister voor Veiligheid Jan Jambon sprak zaterdag 30 december de hoop uit dat het dreigingsniveau in België ‘in de komende maanden’ verlaagd kan worden van 3 naar 2.  ‘Dat zou niet alleen betekenen dat het veiliger is, maar ook goed zijn voor de begroting.’ Al die militairen op straat en op strategische plekken in de grote steden. Het kost wat. Uiteindelijk is het OCAD het bevoegde orgaan om het dreigingsniveau vast te stellen. Blijft het op 3, gaat het naar 2? IS heeft België onlangs nog genoemd …

En dan zijn er natuurlijk de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober. Blijft N-VA de grootste in Antwerpen en partijvoorzitter Bart De Wever dus burgemeester? Houdt de coalitie van sp.a, Groen en Open VLD stand in Gent (N-VA doet het daar niet goed en heeft problemen in de personele bezetting)? Kan de PS de schade in Brussel beperken na de schandalen van de afgelopen jaren? Stemmen de Walen extreem links, PS of toch MR (liberalen)?

Allemaal vragen voor later. Eén ding staat vast: vanaf 1 januari gaat de (zoveel mogelijk) dagelijkse nieuwsvoorziening op Dagdagelijks België officieel van start! Politiek, economie, cultuur en media.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *