Waar zit de wolf?

Wolvin Naya bevindt zich nog steeds in Leopoldsburg, Belgisch-Limburg. Preciezer aangegeven: zij dwaalt rond op het militair terrein in Leopoldsburg. Dat is 55 vierkante meter groot. Een exacte locatie van het dier weten ze bij defensie ook niet en dat willen ze graag zo houden.

Defensie is trots dat wolvin Naya hun terrein heeft uitgekozen om te bivakkeren. ‘Dat betekent dat onze samenwerking met Agentschap Natuur en Bos voor het natuurbehoud en de bescherming van het natuurdomein zijn vruchten afwerpt’, aldus commandant Johan Drossaert tegenover de VRT. Hij raadt mensen af naar het terrein te komen om op zoek te gaan naar de wolf. ‘Het dier heeft zo’n groot domein, waardoor ze zelf beter weet waar ze zich kan verschuilen en wanneer ze tevoorschijn kan komen om eten te vinden.’

Een groot domein? Wolvin Naya zal er haar poot niet voor omdraaien. Afhankelijk van de voedselsituatie ter plekke is een territorium van een roedel wolven normaal tussen 200 en 2.000 vierkante meter groot. Naya is alleen, dus heeft aan die 55 vierkante kilometer in Leopoldsburg meer dan genoeg.

Heeft ze het dan niet koud nu? We weten dat ze uit Duitsland komt en dus niet uit koude noordelijke streken. Daar kan een wolf dankzij zijn/haar vacht makkelijk temperaturen van -40 graden doorstaan. We mogen aannemen dat de vacht van Naya dik genoeg is om haar goed te beschermen tegen die paar nachten dat het hier nog stevig vriest.

Over het dieet van Naya is al veel geschreven. Er stond een keer schaap op het menu. Dat was een buitenkansje dat ze niet kon laten liggen. Een wolf is niet zo kieskeurig en eet zowel kleine zoogdieren, vogels en afval als grote reeën, vee en elanden (in Scandinavië).

Conclusie: Naya zal normaal gesproken prima kunnen verblijven in Leopoldsburg. Of ze moet verder trekken op zoek naar een mannetje …

Bronnen: VRT en Wikipedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *