Vlaanderen wil jaarlijks 350.000 vrachtwagens van de weg halen

De Vlaamse regering gaat samen met de havenbesturen 16 projecten opzetten en financieel ondersteunen die een modal shift van wegtransport naar voornamelijk vervoer per binnenvaart en het spoor moeten bewerkstelligen. Daardoor zouden jaarlijks 350.000 vrachtwagens minder op de Vlaamse wegen kunnen rondrijden.

Ring rond Antwerpen Bron foto: www.flows.be

De 16 geselecteerde projecten kunnen in korte tijd veel volumes van de weg halen, zegt Vlaams minister voor Mobiliteit Ben Weyts. Hij wijst erop dat de files, onder andere door het vele vrachtverkeer, steeds langer worden en ‘mens, milieu en economie verlammen’.

De uitgekozen projecten zijn niet alleen binnen Vlaanderen. Sommige strekken zich uit naar Frankrijk en Italië. De meeste richten zich op de modal shift van wegtransport naar transport over water of spoor, maar er is bijvoorbeeld ook het project in de Antwerpse haven waar het vervoer van en naar diepzeeterminals ‘s nachts gebeurt via de ‘nachthub’.

De meeste vrachtwagens rijden rond op de wegen van en naar Antwerpen: de E17, de E40 en de wegen naar Nederland. Juist vandaag was er eind van de middag een ongeval in de Antwerpse Tijsmanstunnel waar vier vrachtwagens bij betrokken waren. Het ongeval zorgde voor lange files.

Bronnen: VRT en Gazet van Antwerpen

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *