Vlaanderen gaat innovatieve projecten ontwikkelen in de Noordzee

Een aantal grote Belgische ondernemingen heeft zich verenigd in De Blauwe Cluster vzw. Deze vzw (= vereniging zonder winstoogmerk) is door het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) nu aangewezen als speerpuntcluster-initiatief. Dit houdt in dat De Blauwe Cluster innovatieprojecten kan indienen bij VLAIO die, na goedkeuring, in aanmerking komen voor subsidie door de Vlaamse overheid.

In De Blauwe Cluster participeren o.a. baggeraars Jan De Nul en DEME, supermarktketen Colruyt en talloze kmo’s. Zij rekenen op ondersteuning van Flanders’ Maritime Cluster vzw, een netwerkorganisatie voor de mariene en maritieme industrie in Vlaanderen opgericht door de provincie West-Vlaanderen.

Eind 2018 moet De Blauwe Cluster een clusterpact indienen bij VLAIO, maar nu is men al bezig met het voorbereiden van de eerste projecten. Projecten waar aan wordt gedacht, zijn o.a.: de kweek van algen in de Noordzee, drijvende zonnepanelen, versterking van de kustbescherming.  De Blauwe Cluster streeft naar duurzame en beloftevolle economische activiteiten in het Belgische deel van de Noordzee en daarbuiten.

De Vlaamse regering hoopt dat met De Blauwe Cluster nieuwe toonaangevende industriële technologieën het levenslicht zullen zien.

Meer op de website van De Blauwe Cluster.

 

One thought on “Vlaanderen gaat innovatieve projecten ontwikkelen in de Noordzee”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *