‘Staatsgevaarlijke poëzie’ door Dichter des Vaderlands Els Moors

De Belgische poëzieliefhebbers zijn gewaarschuwd. De nieuwe Dichter des Vaderlands, de Vlaamse Els Moors (foto), is van plan in de twee jaar dat ze de titel draagt ‘staatsgevaarlijke poëzie’ te schrijven.

Moors is nog maar de derde Dichter des Vaderlands. Naar goed Belgisch gebruik moet ook deze titel eerlijk worden verdeeld tussen de Vlamingen en de Walen. De Vlaming Charles Ducal beet het spits af. Moors volgt de Franstalige Brusselse Laurence Vielle op. Samen maakten ze al een tournee door België.

Moors zal in de komende twee jaar minstens 12 gedichten schrijven, waarover ze vooraf niet veel meer prijsgeeft dan dat ze ervoor naar de Oostkantons wil afreizen en dat we dus mogen rekenen op ‘staatsgevaarlijke gedichten’.

Moors woont en werkt in Brussel en heeft tot nu toe twee dichtbundels op haar naam staan: ‘Er hangt een zware lucht boven ons’ uit 2006 (debuut) en ‘Liederen van een kapseizend paard’ uit 2013. In haar poëtische werk combineert ze zwaarte met lichtvoetigheid.  Ze schrijft daarnaast ook proza.

Moors woont en werkt in Brussel. Ze beheerst het Frans, wat altijd handig is omdat de gedichten in het Nederlands, Frans en Duits moeten worden gepubliceerd. Lees de rechterkolom nog maar eens: Duits is de derde officiële landstaal! Het is wachten op een Dichter des Vaderlands uit de Oostkantons.

Bron: VRT (daarop ook video van Moors en Vielle op tournee)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *