Rondje nieuwe (mogelijke) stakingen

Er zitten deze maand weer stakingen in diverse sectoren aan te komen. Hieronder volgt een overzicht van waarmee je rekening dient te houden. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee!

Allereerst is er een stakingsaanzegging in het Vlaamse onderwijs voor woensdag 16 mei. De onderwijsbonden willen dan demonstreren tegen de pensioenhervormingen die de regering Michel wil doorvoeren. Hervormingen die de onderwijzers ‘heel sterk viseren’, aldus de drie gezamenlijke vakbonden. De kans bestaat dat scholen op die dag dicht zijn.

Bij De Lijn is een stakingaanzegging van maar liefst vier dagen ingediend, voor 17 t/m 20 mei. De socialistische en liberale vakbond (nog niet de christelijke) willen die dagen staken tegen het reorganisatieplan van de vervoersmaatschappij. De christelijke vakbond wil eerst de resultaten van de bemiddelingspoging door een sociaal bemiddelaar op 7 mei afwachten alvorens zij besluiten of ze zich aansluiten.

Ten slotte dreigen er ook acties bij bpost. De socialistische en liberale vakbond hebben de onderhandelingstafel vanochtend boos verlaten. Zij zijn de besparingen en herstructureringen zat en wijzen erop dat de werkdruk alleen maar hoger wordt. bpost maakte gisteren tegenvallende kwartaalcijfers bekend. Het uitgekeerde dividend per aandeel blijft echter op 1,31 euro en ook dat schoot de vakbonden in het verkeerde keelgat. Een staking kan nog worden vermeden, ‘afhankelijk van de volgende stap van de directie’.

Bronnen: VRT, De Morgen, De Standaard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *