Regering Michel valt (nog) niet

Ondanks alle hoogspanning en forse uitspraken die gisteren en vandaag zijn gemaakt over de positie van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken lijkt de val van de regering Michel (voorlopig) niet aan de orde.

N-VA partijvoorzitter Bart De Wever laat zijn partijgenoot Francken niet vallen – ‘nu niet, morgen niet, overmorgen niet-‘  zei hij gisteravond. ‘Hij doet een moeilijke job en dan moet je hem niet in de rug schieten.’ Als de overige regeringspartijen Francken weg willen hebben, stapt N-VA uit de regering, liet hij verder weten.

Premier Michel was niet blij met deze uitspraken en verkondigde vanochtend op de Waalse tv dat ‘hij zich niet laat chanteren’. Michel wacht het speciale onderzoek naar de uitzetting van de Soedanezen, de bron van alle commotie, dat in de loop van deze maand bekend moet worden af. Alle media terug naar De Wever. Wat vindt hij van deze uitspraak van de premier? ‘Ik chanteer niemand, ik zeg alleen waar het op staat.’

En de overige regeringspartijen? Die proberen de commotie te sussen. CD&V zal niet vragen om het vertrek van Francken, verklaarde partijvoorzitter Wouter Beke. ‘Ontslag Francken en vervroegde verkiezingen zijn niet aan de orde.’ Hij had wel vorige week nog gehint dat Francken zelf ontslag had moeten nemen.

Partijvoorzitter Gwendomyn Rutte, Open VLD, liet dan weer via Twitter weten dat haar partij gewoon verder wil gaan met regeren, ‘omdat de mensen in dit land dat van ons verwachten’.

Conclusie na een kleine 24 uur crisispolitiek: de sfeer binnen de federale is nog steeds om te schieten, maar dat is die al regelmatig vanaf het begin. Niemand heeft er echter belang bij om de regering te laten vallen, zeker niet dit jaar (gemeenteraadsverkiezingen). Dus iedereen doet zijn best om deze crisis de kop in te smoren. Maar wat als het onderzoek naar Francken is afgerond en heel erg negatief over hem is?

De politici proberen de boel nu te sussen, maar de vulkaan blijft nog wel even op uitbarsten staan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *