Rapport Amnesty International: etnisch profileren komt te vaak voor bij politie

Amnesty International België heeft vandaag een rapport gepubliceerd over etnisch profileren door de Belgische politie. De organisatie sprak daarvoor onder andere met 48 politieambtenaren uit drie Vlaamse, drie Waalse en drie Brusselse politiezones.

De betrokken agenten gaven toe dat ze etnisch profileren bij het aanhouden en controleren/ondervragen van personen. Als reden daarvoor gaven ze dat ze ‘wel moeten discrimineren, anders kunnen we niemand pakken’.  Naast agenten spraken de onderzoekers van Amnesty verder ook met beleidsmakers, verantwoordelijken van de politieopleiding, Comité P en anderen die bij (lokale) politie zijn betrokken.

Etnisch profileren, is discriminatie en dus verboden. Bovendien leidt het helemaal niet tot betere opsporingsresultaten, stelt Amnesty. In het rapport doet de mensenrechtenorganisatie diverse aanbevelingen om etnisch profileren tegen te gaan. Gepaste training van agenten inzake identiteitscontroles en een grondige behandeling van klachten over discriminatie tijdens zulke controles zijn twee van de aanbevelingen.

Bron: Amnesty International België

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *