Nieuwe Belgische wegcode op komst

Federaal minister voor Mobiliteit François Bellot (MR, foto) is bezig met het opstellen van een nieuwe Belgische wegcode. Deze zou vanaf 2021 van kracht moeten worden. Gedeelten uit de nieuwe wegcode zijn al uitgelekt en Vlaams minister voor Mobiliteit Ben Weyts reageert alvast tevreden.

De huidige wegcode is al 40 jaar oud en aan vervanging toe. Niet alleen is het verkeer veel meer in intensiteit toegenomen, er zijn ook nieuwe vervoersmiddelen bijgekomen die eveneens een plaats hebben gekregen in de nieuwe wegcode.

Wat vooral opvalt in de uitgelekte stukken is dat er veel aandacht is voor fietsers en gebruikers van moderne vervoersmiddelen als speedbikes en hoverboards. Zij mogen zich verheugen op meer verkeersrechten ten opzichte van automobilisten.

Voor automobilisten zelf verandert er verder niet zo heel veel. Het wordt wel verboden een rondpunt bij de eerste afslag te verlaten voor wie op het linkse vak rijdt. Voetgangers hoeven voortaan niet meer verplicht op een zebrapad over te steken als die binnen 30 meter afstand ligt. De afstand waarbij dat nog verplicht zal zijn, wordt teruggebracht tot 20 meter.

Alle uitleg inclusief een video bij VTM.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *