Nieuwe batterijenfabriek Umicore in Antwerpse haven?

Umicore is een Belgisch bedrijf met het hoofdkantoor in het Antwerpse district Hoboken. In Hoboken beschikt het tevens over de grootste recyclagefabriek voor elektronica ter wereld. Maar Umicore heeft daarnaast grootse plannen voor de productie van herlaadbare batterijen voor elektrische auto’s. Een fabriek moet in China komen en een in Europa. De Antwerpse haven?

In het Antwerpse havengebied ligt een mooi terrein klaar. Daar stond tot voor een paar jaar geleden de Opel assemblagefabriek die de deuren heeft gesloten. Burgemeester Bart De Wever en de top van het havenbedrijf zien de komst van Umicore naar dat gedeelte al helemaal voor zich.

Er zijn wel een paar obstakels te overwinnen voordat Umicore eventueel besluit zich in de Antwerpse haven te vestigen. Het bedrijf wil de fabriek neerzetten in een Europees land met voldoende geschoolde mensen, concurrentiële loon- en energiekosten en een goede energiebevoorrading. Punten waarop België niet echt goed scoort.

Topman Marc Grynberg sluit België alleszins niet uit. ‘Een beslissing valt later dit jaar wat de Europese fabriek betreft.’ De grotere Chinese fabriek komt in Jiangmen. Daar heeft Umicore, net als in Zuid-Korea, al een fabriek waar legeringen worden gemaakt voor herlaadbare lithium-ionbatterijen voor elektrische auto’s op basis van nikkel, mangaan en kobalt.

Financiering van de nieuwe fabrieken is alvast geen probleem. Afgelopen donderdag haalde Umicore met gemak 892 miljoen euro binnen bij grote investeerders.

Dit is een samenvatting van een betalend artikel in De Tijd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *