Moest dat nu zo met Damso?

 

Ondernemingen en organisaties met een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid lijken die verantwoordelijkheid niet te kunnen of willen dragen. We zagen het afgelopen week in Nederland met de ING en in België bij de KBVB.

De KBVB was op zoek gegaan naar een artiest die het officiële supporterslied voor de Rode Duivels zou kunnen vertolken en waren daarbij uitgekomen bij Damso, een Brusselse rapper. Voordat de Vlamingen zich communautair beledigd gaan voelen over alweer een Franstalig lied voor het WK (in 2014 hadden we Stromae met Ta fête): bij EK’s zijn de Vlamingen aan de beurt om de Rode Duivels vocaal aan te moedigen. Die gevoeligheid hebben ze bij de KBVB wel getackeld.

Damso. Geen naam die bij velen in Vlaanderen direct een belletje doet rinkelen. Wel bij de voor de KBVB in dit geval ‘verkeerde’ instanties en personen. Damso rapt namelijk nogal vrouwonvriendelijke teksten. Niet abnormaal in het rapwereldje waar het al snel over bitches en f..king gaat. Bij onder andere de Vrouwenraad en federale bewindspersonen die gendergelijkheid en tegengaan van discriminatie in hun portefeuille hebben, werkte deze keuze echter als de rode lap op een stier. Het werd echt vervelend voor de KBVB toen ook grote sponsors dachten ‘dit moeten we niet hebben’ en vroegen om de intrekking van  Damso als keuze.

Wat doe je in zo’n geval? Crisismanagement. Aanvankelijk werd de crisis nog groter. Men bleef bij de keuze voor Damso met als argumenten dat hij een moeilijke jeugd heeft gehad, dat hij het toch ver heeft geschopt en dat de voetbalbond natuurlijk volledig het gelijkwaardigheidsprincipe uitdraagt. Als je dat doet, kies je toch vanzelf niet voor Damso? Er zijn vast genoeg Franstaligen bij de KBVB die vooraf de moeite hadden kunnen nemen zijn teksten te beluisteren. Je huurt ten slotte niet de eerste de beste amateur in om de officiële hymne voor je paradepaardje te laten vertolken. Is er dan niemand geweest die gelijk dacht ‘on ne doit pas faire ça’? En kom niet met het argument dat er niemand anders was om uit te kiezen. Beloftevolle musici genoeg in het Brusselse en Waalse, zelfs onomstreden rappers (Roméo Elvis).

Uiteindelijk is het exit Damso en geen officieel WK-lied. Arme Damso? Hij zal er echt niet wakker van liggen. De bond is de grote verliezen. Zie de opgelopen imagoschade maar weer eens goed te maken.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid: je moet ermee om kunnen gaan …

Bent u op zoek naar een journalist die columns/verhalen/artikelen uit België voor uw medium kan schrijven? Kijk op de pagina Redactie voor meer info over mij!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *