Militairen binnenkort uit straatbeeld (?)

Federaal minister voor Veiligheid Jan Jambon sprak het eind 2017 al uit als eindejaarswens en het lijkt er nu toch echt van te komen: de militairen verdwijnen zeer waarschijnlijk binnenkort weer uit het straatbeeld van Antwerpen, Brussel, Luik, Namen.

Archieffoto

Maandag 22 januari overlegt het OCAD (Orgaan voor de Coördinatie van de Analyse van de Dreiging), de instantie die in België het dreigingsniveau bepaalt, met alle betrokkenen (betrokken ministers en veiligheidsdiensten/politie) over het dreigingsniveau. Alle signalen staan al een tijdje op groen om dat niveau te verlagen van 3 (aanslag is mogelijk en waarschijnlijk) naar 2 (dreiging weinig waarschijnlijk).

Als er minder militairen hoeven te worden ingezet, is dat niet alleen goed nieuws voor henzelf, maar ook voor de Belgische schatkist. De inzet sinds januari 2015, na de verijdelde terroristische aanslag in Verviers, heeft tot nu toe 140 miljoen euro gekost.

Het is overigens niet gezegd dat de militairen helemaal uit het openbare leven verdwijnen. Op strategische posten zoals de nationale luchthaven Zaventem, op grote treinstations en in de Antwerpse joodse buurt zouden ze gehandhaafd kunnen blijven.

Maandag weten we het zeker …

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *