‘Mia’ beste Belgische song aller tijden

In een verdeeld land als België is het interessant te kijken of de Vlamingen nog wat overnemen van de Franstalige muziekcultuur. Dat valt niet mee, afgaande op de ‘100 van Eigen Kweek’ van Studio Brussel (de 100 beste Belgische songs volgens de luisteraars). Op 1 staat, hoe kan het ook anders, Mia van Gorki. Zeker na het overlijden van zanger Luc De Vos (foto) in 2014 heeft het nummer nog meer een soort mythische lading gekregen voor de Vlamingen.

Bron foto: www.cobra.be

De hoogste negen noteringen zijn voor Vlaamse bands/artiesten. Op nummer 10 vinden we de eerste Brusselaar, Stromae. Welke Waalse/Brusselse artiesten blieven de Vlaamse Stu Bru luisteraars voor de rest? Natuurlijk mag Brusselaar Jacques Brel niet ontbreken met Ne me quitte pas, maar plaats nummer 30 is uiterst bescheiden voor deze klassieker. Naast de al eerder genoemde Stromae is ook import Brusselaar Arno goed vertegenwoordigd (zowel solo als met TC Matic). Ook Brusselaar Toots Thielemans ontbreekt niet. Voor de rest zijn er noteringen voor het niet zo bekende Waalse Machiavel, Brusselse rapper in opkomst Romeo Elvis en eveneens oudgediende Brusselaar Plastic Bertrand. C’est ça.

Kunnen we hier voor de rest verdere wetenschappelijk onderbouwde sociologische conclusies uit trekken? Zover ga ik niet, want ik ben geen socioloog en geen wetenschapper. Een Waalse/Brusselse top 100 zou waarschijnlijk precies het tegenovergestelde tonen. Enkele Engelstalige Vlaamse bands die het ook in Wallonië goed doen, maar voor de rest toch werk uit eigen parochie. De 100 van Eigen Kweek toont toch aan dat er ook een grote muzikale scheiding loopt door België.

De meeste nummers in de lijst zullen ook in Nederland wel min of meer bekend zijn. Opvallend is dat dEUS met zeven nummers in de lijst staat, maar dat zes ervan kelderen en de laagst genoteerde nieuw is in de lijst. Of Bazart al net zo’n fenomeen in Nederland is als in Vlaanderen waag ik te betwijfelen. Zelf vind ik er geen zak aan (hé, vrijheid van meningsuiting!), dus ik ben blij Mia van Gorki te kunnen posten als nummer 1. Waarom dit de absoluut beste Belgische song is? Tja, dat is het raadsel dat Vlaming heet.

Bekijk de hele lijst op Studio Brussel.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *