‘Mei 2018 nog maximaal 600 militairen op straat’

Het was al bekend dat de regering het aantal militairen op straat ter voorkoming van eventuele nieuwe terroristische aanslagen wil terugbrengen. Generaal-majoor Johan Peeters (geen familie), onderstafchef Operaties en Training van Defensie, plakt in een (helaas betalend) interview in La Libre en La dernière heure er nu voor het eerst een concreet getal op. In mei zouden nog maximaal 600 soldaten in de Belgische straten moeten rondlopen.

Archieffoto

Nu lopen 750 militairen in de Belgische straten. De vermindering met 150 militairen moet ‘in samenwerking met de politie, naar gelang de veiligheidsnoden’.

Peeters geeft aan dat de soldaten vooral zichtbaar zullen blijven op gevoelige plekken, zoals de Brusselse metrolijnen. ‘We moeten wel bekijken of we niet beter in het centrum kunnen blijven en dat we niet tot het einde van de metrolijnen gaan’, voegt hij eraan toe. (ik neem aan dat ze ook blijven in de Antwerpse joodse buurt en het Centraal Station/de binnenstad, red.)

Volgens Peeters heeft Defensie vorig jaar moeten afzien van een missie naar de Baltische staten vanwege de inzet van manschappen in de steden. Hij zegt ook dat Rusland een reële bedreiging blijft.

Bron: De Morgen (het hele interview staat in de Waalse kranten La Libre en La dernière heure en valt online alleen tegen betaling te lezen)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *