Lage economische groei en toch vooral positief economisch nieuws

Volgens de wintervooruitzichten van de Europese Commissie, bekendgemaakt door Europees Commissaris voor Economie Pierre Moscovici (foto), mag België dit jaar een economische groei verwachten van 1,8%. Dit is 0,1% hoger dan in 2017.

Een positieve economische groei dus, maar wel een van de langzaamste in Europa. Zo groeit de economie van Duitsland dit jaar met 2,3%, van Frankrijk met 2% en die van Nederland met 2,9%.

Waarom blijft de Belgische economische groei achter bij die van de buurlanden? ING econoom Peter Vanden Houte kan een drietal verklaringen bedenken. Ten eerste ging de Belgische economie minder hard achteruit tijdens de financiële crisis en is er dus ook minder sprake van een inhaalbeweging. Ten tweede heeft de Belgische regering minder geld beschikbaar om in de economie te pompen, omdat ze meer moet besparen dan de buurlanden om de begroting op orde te krijgen. Ten derde profiteert België weinig van het lage rente beleid van de Europese Centrale Bank, omdat Belgische gezinnen ondanks die lage rente toch hun geld op de spaarbankboekjes houden staan.

Ander goed economisch nieuws voor de regering Michel is dat de begroting precies op koers ligt, de werkloosheid zich op een dieptepunt bevindt en ook de inflatie aanzienlijk lager ligt dan in de afgelopen jaren. Al met al een mooi economisch rapport met het oog op de verkiezingen in 2019.

Bron: De Tijd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *