Je rechten wanneer je last hebt van stakingen

De meeste Belgen genieten momenteel van een verlengd weekend.  Het zou best kunnen zijn dat je volgende week noodgedwongen niet naar werk of school of op reis kunt door stakingen. Kun je de geleden schade dan verhalen en wie of wat kun je aanspreken? De Tijd zette het op een rij.

Staking Brussels Airlines

De piloten van Brussels Airlines staken maandag 14 en woensdag 16 mei. Wat als je net op één van die dagen een vlucht had geboekt? Europese regelgeving stelt dat je dan recht hebt op terugbetaling van je ticket. Daar bovenop komt het recht op compensatie die los staat van de werkelijk geleden schade. Afhankelijk van de te vliegen afstand bedraagt die compensatie 250, 400 of 600 euro per persoon, zowel voor de heen- als de terugvlucht. In theorie zou Brussels Airlines kunnen voorstellen je vlucht te laten verzorgen door een andere maatschappij. Dat is echter duur en omslachtig, dus daar zal men niet snel voor kiezen.

Staking onderwijs

Woensdag 16 mei staakt het onderwijs. Doordat dit ruim van tevoren is aangekondigd, moet je als ouder zelf zorgen voor alternatieve opvang van je kind(eren) als je ze niet thuis kunt laten en zelf moet werken. Of je neemt een dag vrijaf/werkt thuis. Er is verder niemand die je financieel aansprakelijk kunt stellen voor eventuele extra kosten.

Staking De Lijn

De werknemers van vervoermaatschappij De Lijn zijn van plan vanaf donderdag 17 mei vier dagen lang het werk neer te leggen. Reis je altijd met tram of bus naar school/werk, dan heb je die donderdag en vrijdag dus een serieus probleem. Bij De Lijn kun je om een attest vragen dat jouw openbaar vervoer niet reed, maar daarmee ben je er niet. Als werknemer moet je zelf die dagen voor alternatief vervoer zorgen om toch op je werk te kunnen geraken. Alleen als het een wilde staking zou betreffen, had je op donderdag zonder financiële consequenties verstek kunnen laten gaan. Voor scholieren geldt dat ook zij zullen moeten proberen alternatief vervoer te regelen. Welke consequenties het niet verschijnen op de lessen gaat hebben, vraag je best bij je school na.

Stakend geld verdienen

Je hoort mensen vaak zeggen dat er zoveel wordt gestaakt, omdat men toch gewoon doorbetaald krijgt uit de vakbondskas. Dat klopt, maar die bedragen zijn wel vastgelegd en stijgen al naar gelang de staking langer duurt. Dan nog schiet je er als staker bij in. Weliswaar zijn de vergoedingen vrij van belasting, maar ze zijn fors minder dan dat je normaal zou verdienen per week.

Bron: De Tijd (samenvatting van betalend artikel)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *