Heist-op-den-Berg jazz hoofdstad van de wereld

Nu ja, hoofdstad? Feit is dat het in de Zuiderkempen gelegen Heist-op-den-Berg prat mag gaan alle grootheden uit de jazz wel eens te hebben mogen begroeten. Van Charles Mingus tot Toots Thielemans. Verantwoordelijk daarvoor was Juul Anthonissen die Hnita Jazz Club oprichtte in het dorpje. Over deze Anthonissen is nu een documentaire gemaakt, Juul’s ears.

Archieffoto

De documentaire is geregisseerd door het trio Philippe Cortens, Bob Maes en Carlo Dieltjens en vertelt hoe Anthonissen in 1949 in aanraking kwam met jazz en daarna besloot een jazzclub in Heist-op-den-Berg op te richten. Daar hebben vele jazzgrootheden opgetreden, waaronder behalve Mingus en Thielemans ook Keith Jarret en Art Blakey.

De locatie is in al die decennia drie keer gewijzigd. In de jaren 70 zat de jazzclub in het Torengebouw, boven het politiebureau. Wat de dienstdoende agenten plezierde toen ze allemaal naar het optreden van Mingus mochten komen luisteren van de commissaris. Tegenwoordig is de jazzclub in een hoeve gehuisvest.

Anthonissen overleed in 2008. Zijn club leeft voort en er wordt nog steeds jazz gespeeld, bijvoorbeeld door het Gentse TaxiWars met Tom Barman in de gelederen. De documentaire is te zien op Docville in Leuven.

Bron: De Morgen

Trailer met TaxiWzrs, Mingus en ook jazzliefhebber Jules Deelder allen eventjes in beeld.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *