Haven Antwerpen investeert in Nederlandse elektrische binnenschepen

De haven van Antwerpen is een van de financiers in het Nederlandse Port-Liner. Dat is bezig met de bouw van elektrische binnenschepen. Augustus dit jaar moet het eerste schip in de vaart worden genomen.

Dat eerste schip is een klein model en moet gaan varen tussen Budel en de Antwerpse haven. Klein wil in dit geval zeggen: 52 meter lang, 6,7 meter breed en goed voor 24 20 voetcontainers en 425 ton bulklading. In totaal kan Port-Liner vijf van zulke kleine schepen bouwen en zes grote. Niet alleen dankzij steun van de Antwerpse haven, 200.000 euro, maar ook van de EU die zeven miljoen euro subsidie gaf. De totale kosten voor de 11 schepen bedragen 55 miljoen euro.

De kleine schepen gaan beschikken over één grote lithiumbatterij waarmee ze 15 uur kunnen varen. De grote schepen krijgen vier batterijen op het dek, kunnen 270 containers aan boord nemen, vijf hoog, en 35 uur non-stop varen. De grote schepen moeten gaan varen tussen Rotterdam, Amsterdam, Antwerpen en Duisburg.

In Europa varen 7.300 binnenschepen rond. De 11 volledig elektrisch aangedreven binnenschepen vallen tegenover dat cijfer in het niet. Toch zouden alleen al de zes grote schepen een CO2 reductie van 18.000 ton per jaar kunnen bewerkstelligen, vergeleken met diesel aangedreven binnenschepen.

Wie achter Port-Liner zit, is niet bekend. Het zou gaan om een Nederlands familiebedrijf.

Bronnen: De Tijd, VRT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *