Geen Zalando distributiecentrum voor het Waalse Dour

In sommige streken in Wallonië ligt het werkloosheidspercentage tussen de 10 en 15%. Daar kunnen ze dus goed nieuwe werkgelegenheid gebruiken. Zoals in Dour. Daar plande Zalando een nieuw distributiecentrum goed voor 1.500 arbeidsplaatsen. Plande, want uiteindelijk besloot het bedrijf het distributiecentrum in Nederland te vestigen. Dat schrijven De Tijd en L’Echo vandaag tenminste. Hoofdeconoom bij Voka (Belgische werkgeversorganisatie) Stijn Decock weet wel waarom. In De Tijd somt hij drie redenen op.

De eerste reden zijn de hogere loonkosten in België. Die liggen zo’n 10% hoger dan in Nederland, terwijl de Belgische arbeider niet 10% productiever is, ook al wijzen de vakbonden graag op die hogere productiviteit van de arbeider. Dat gaat in het geval van Zalando ook niet op, omdat de Nederlandse vestiging met dezelfde technologie zal gaan werken als was voorzien in Dour.

De vakbonden zijn volgens Decock reden nummer twee. In Nederland en Duitsland zijn deze niet zo gepolitiseerd als in België. Daardoor kunnen de vakbonden in die landen zich veel pragmatischer opstellen inzake de garandering van werkgelegenheid.  Vakbonden in Nederland organiseren ook aanzienlijk minder politieke stakingen dan hun Belgische broeders. Stakingen waar het bedrijf an sich niets mee te maken heeft, maar er wel onder lijdt.

Als derde reden noemt Decock de stugge arbeidswetgeving. Het is in België nog lang geen gewoonte om nachtwerk toe te laten voor e-commerce. Ook daarin zijn Nederland en Duitsland volgens hem veel flexibeler.

Geen Zalando in Dour dus. De plaats zal zijn naamsbekendheid voorlopig moeten blijven houden van het gelijknamige muziekfestival dat er iedere zomer plaatsvindt. En dat nieuwe distributiecentrum? De Tijd weet niet waar dat in Nederland gevestigd wordt en Zalando zelf wil (nog) niet bekendmaken waar het nieuwe distributiecentrum komt en zegt alle mogelijke opties nog steeds te overwegen.

Bronnen: De Tijd en logistiek.nl

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *