Fusie havens Antwerpen en Zeebrugge dichtbij (maar mag geen fusie heten)

Ik vroeg mij onlangs af hoe het zat met de voorgenomen fusie tussen de havens van Antwerpen en Zeebrugge, waar al enkele jaren over wordt gesproken. De Standaard komt vandaag met het antwoord: die fusie is dichterbij dan ooit. In Zeebrugge nemen ze het woord fusie echter niet in de mond.

Haven Zeebrugge

Dat de fusie nu in een stroomversnelling lijkt te zitten, komt doordat alle politieke partijen in de Brugse gemeenteraad voorstander zijn van ‘de vorming van een havenschap’, zoals N-VA kopman in Brugge Pol Van den Driessche het wil noemen.

Dat de Brugse politiek nu zo eensgezind is, komt onder andere doordat de haven van Zeebrugge lastige tijden doormaakt. De goederenoverslag zit al een paar jaar in de min door een afname van de containertrafieken en die van vloeibaar aardgas. Bovendien moet de haven van Zeebrugge vrezen voor de gevolgen van de Brexit: 40% van de goederenoverslag heeft te maken met het VK.

Of de fusie nog dit jaar een feit wordt, is even afwachten. De partijen willen ‘geen dingen doordrukken’ vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen. Er is ook nog het probleem van de transportverbindingen tussen beide havens. Transport via de binnenvaart kan niet omhoog in volume, omdat dit nefast zou zijn voor de leefbaarheid in Brugge.

Bron: de Standaard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *