Feest van de Franse taal in Wallonië en Brussel

Vanaf vandaag t/m zondag 25 maart vieren Wallonië en Brussel het Feest van de Franse taal. Doel ervan is de veelzijdigheid van het Frans in de schijnwerpers te plaatsen. Het feest vindt ieder jaar plaats rond de Internationale dag van de francofonie op 20 maart.

Gedurende de duur van de activiteiten staan tien woorden centraal die in al hun klankkleuren worden belicht (zie afbeelding). Dit zijn geen alledaagse woorden die een Franstalige direct veel zal gebruiken. Drie voorbeelden: jactance = de arrogante houding van een persoon; truculent =  brutaal; volubile = loslippig/praatziek (une personne volubile = een flapuit/babbelziek iemand).

De activiteiten vinden door heel Brussel en Wallonië plaats. De Brusselse deelgemeente Watermaal-Bosvoorde heeft de eer zich ‘stad van de woorden’ te mogen noemen.

Tijdens de week ligt de nadruk niet zo zeer op het beheersen van het Frans, maar op het benadrukken van de diversiteit van de Franse taal. Met beoefenaars over de hele wereld en een taal die steeds in ontwikkeling blijft, waarbij ook de gender een rol speelt. Zo is la girafe niet alleen een vrouwtjes giraf, maar eveneens een mannetje.

Bron: RTBF

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *