Federale regering komt met investeringspact

Woensdag 21 februari stelt premier Charles Michel zijn investeringspact voor in het federaal parlement. Dat België meer gaat investeren, is hard nodig. Van alle uitgaven die de federale overheid jaarlijks doet, gaat slechts 5% naar investeringen. Kijkend naar hoe bijvoorbeeld de infrastructuur erbij ligt, is duidelijk dat die huidige 5% veel te weinig is.

De regering Michel wil tegen 2030 een pakket investeringen ter waarde van 60 miljard euro hebben gerealiseerd. Die investeringen moeten gaan naar digitale technologie, mobiliteit, energie, veiligheid en gezondheidszorg.

Het betreft echter niet allemaal nieuwe investeringen. Een deel ervan staat reeds voor deze regeringsperiode gepland, zoals investeringen bij het spoor, de luchtmacht en een nieuw glasvezelnetwerk voor telecomaanbieder Proximus.

Uit berekeningen van de Nationale Belgische Bank blijkt dat België tot nu toe tien miljard euro per jaar uittrekt voor investeringen, dat is 2,3% van het bbp. Alleen Portugal, Duitsland, Italië en Ierland doen het slechter. Daarentegen geeft de regering wel buitensporig veel geld uit aan pensioenen, gezondheidszorg, onderwijs en administratie.

De oorzaak voor de lage investeringsgraad ligt in de jaren 70. Toenmalige regeringen sneden in de investeringen om te bezuinigen. Die gewoonte is tot op de dag van vandaag voortgezet.  Aangezien België nog steeds met een begrotingstekort kampt, blijft de financiële ruimte voor nieuwe investeringen hoe dan ook beperkt.

Bron: De Tijd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *