Europese post voor Annemie Turtelboom (?)

Open VLD politica Annemie Turtelboom is door de ministerraad voorgedragen als het nieuwe Belgische lid van de Europese Rekenkamer.

Turtelboom heeft in België al een hele politieke carrière achter de rug op verschillende niveaus. In 2003 kwam ze in het parlement. Na de verkiezingen van 2008 werd ze minister voor Migratie en Asielbeleid in de regering Leterme 1. De regeringen Leterme I en II waren geen lang leven beschoren. Herman Van Rompuy volgde Leterme uiteindelijk op, maar al in 2010 volgden nieuwe verkiezingen. Het duurde meer dan 500 dagen (!) voordat daarna de regering Di Rupo kon worden verwelkomd. In die regering bekleedde ze de post van Minister voor Justitie.

Na de verkiezingen van 2014 werd ze op Vlaams niveau minister voor Financiën, Begroting en Energie. En daar ging het mis. In 2016 moest ze opstappen vanwege het hevige protest tegen de zogenaamde ‘Turteltaks’. Een belasting op het energieverbruik die huishoudens honderden euro per jaar extra op hun toch al dure energiefactuur zou kosten. Volgens haar was de belasting nodig, omdat de vorige Vlaamse regering te gul was geweest met het financieel stimuleren van het gebruik van zonnepanelen door de Vlamingen. Uiteindelijk bleek de Turteltaks niet te handhaven. Haar opvolger in de Vlaamse regering (Bart Tommelein, Open VLD) schafte de belasting helemaal af.

En nu dus een plekje in de Europese Rekenkamer in het verschiet voor Annemie. Als ze door de ballotagecommissie heen komt. Zouden die nog vragen stellen over de Turteltaks?

Bronnen: VRT, Wikipedia en eigen kennis

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *