Een derde aandelen Brussels Airport in de aanbieding

Brussels Airport heeft drie grote aandeelhouders: de Australische financiële groep Macquarie, het pensioenfonds van het onderwijzend personeel van de Canadese provincie Ontario (OTTP) en de Belgische staat. Macquarie wil zijn aandelenpakket, goed voor 36% van het totaal, verkopen.

De Australiërs zijn dat al langer van plan, maar OTTP lag lange tijd dwars. De Canadezen hebben een eerste recht om een bod erop uit te brengen, maar de Australiërs wilden het onderste uit de kan en gingen op zoek naar andere geïnteresseerde partijen. OTTP trok zelfs naar de arbitragerechtbank in Londen om zijn gelijk te halen. Uiteindelijk lijken de Canadezen nu toch vrede te hebben met het feit dat zij niet de 36% aandelen zullen overnemen. Zelf bezitten ze 39%.

Brussels Airport boert de laatste jaren goed en is dus in potentie veel geld waard. Alleen de aandelen van Macquarie vertegenwoordigen al een geschatte waarde van 1,5 miljard euro. Ze kochten hun aandelen in 2004 voor 735 miljoen euro.

Belangstellenden zijn er naar verluidt genoeg. Buitenlandse pensioen- en infrastructuurfondsen zouden interesse hebben, net als de onvermijdelijke Chinezen. Een Chinese deelname ligt politiek gezien echter gevoelig en dus niet voor de hand.

Bron: De Tijd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *