‘Drie potentiële nieuwe aanslagen voorkomen’

Sinds januari 2017 heeft de federale gerechtelijke politie in Brussel (FGP) drie potentiële nieuwe aanslagen voorkomen. Zelf spreekt men liever over ‘het kennen van drie gevoelige dossiers’, omdat ‘de tegenstander niet meer zo gestructureerd is en het daardoor erg moeilijk is over een verijdelde aanslag te spreken’.

Bovenstaande uitspraken doet het hoofd van FGP, Eric Jacobs, vandaag in een exclusief interview in de Waalse kranten La Dernière Heure en La Libre Belgique. Helaas zijn die interviews alleen tegen betaling te lezen. VTM heeft een korte samenvatting die hierboven en hieronder nog eens is samengevat.

In 2017 kreeg FGP 1.060 rapporten toegespeeld die te maken hadden met mogelijke terreurdreiging. Dat is minder dan in het jaar van de aanslagen. In 2017 zette FGP nog 45% van het beschikbare personeel in op terrorismedossiers. Dat is dit jaar gezakt tot iets minder dan 30%, aldus nog Jacobs.

Bij de aanslagen op luchthaven Zaventem en metrostation Maalbeek vielen op 22 maart 2016 32 doden en meer dan 250 gewonden. Twee van de vijf daders zijn er levend vanaf gekomen en zitten gevangen. Het zijn Ossama Krayem en Mohamed Abrini. Hun proces voor een volksjury, gerechtelijke term: assisenproces, begint in 2019. Duizend mensen zullen zich burgerlijke partij stellen. Een jury van 12 man/vrouw moet na alle getuigenissen en  verhoren de strafmaat bepalen.

Bronnen: VTM, Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *