Dardenne broers vragen om ontslag Francken

De druk op staatssecretaris Francken voor Asiel en Migratie om af te treden komt nu ook uit een niet zo voor de hand liggende hoek. In een open brief vragen de filmmakers Jean-Pierre en Luc Dardenne (broers) aan premier Michel waarom hij Francken niet ontslaat.

Jean-Pierre (l) en Luc Dardenne Bron foto: De Standaard

De broers wijzen erop dat Francken ‘kennelijk geen politiek verantwoordelijkheidsgevoel heeft om zelf op te stappen’ en zo de regering in diskrediet brengt. Als hij het zelf niet doet, dan moet de premier hem ontslaan, stellen de broers.  Volgens hen durft Michel het niet aan Francken te ontslaan vanwege ‘de gevoeligheid van het thema migratie’.

Francken ligt onder vuur vanwege de repatriëring van niet erkende Soedanese vluchtelingen naar hun vaderland, terwijl hij had kunnen weten dat ze daar niet veilig zouden zijn. Ondanks zijn gesprek met enkele vertegenwoordigers van de Soedanese regering. De oppositie verwijt hem niet alleen dit, maar ook dat hij de Kamer en premier Michel zelf niet alle hem bekende feiten heeft verteld. In het nu lopende onderzoek daarnaar hebben de broers geen vertrouwen.

De Dardenne broers zijn Waalse filmmakers die een reeks films op hun naam hebben staan met internationale allure. Hun film Rosetta  won bijvoorbeeld de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes in 1999.

Bronnen: De Standaard en Google

Lees ook de reactie van premier Michel zelf op alle heisa (niet zozeer vanwege de brief van de Dardenne broers) op zijn Facebook pagina (in het Frans).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *