Congestie op Vlaamse wegen toegenomen in 2017

Waarschijnlijk staat u vandaag en morgen niet in de file op de Vlaamse wegen. Helaas is dat doordeweeks wel een ander verhaal. In 2017 is de congestie op de Vlaamse snelwegen met 6% gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Vooral de Brusselse – en Antwerpse Ring blijven berucht. Hier bevinden zich ook de 36 van de 40 meest verzadigde snelwegstukken.

Enkele cijfers uit het jaarverslag van het Vlaams Verkeerscentrum dat vrijdag is gepubliceerd:

  • filekampioen is de Kennedytunnel bij Antwerpen in de richting naar Nederland. Hier staat dagelijks meer dan tien uur (!) file
  • het vrachtverkeer nam op werkdagen met 1,5% toe
  • in de regio Antwerpen werden de ochtendfiles 14% zwaarder en de avondfiles 18% (in de regio Brussel respectievelijk +7% en +5%)
  • het aantal uren dat alle automobilisten kwijt zijn op een werkdag door files, de zogenaamde voertuigverliesuren, bedroeg in 2017 114.320 uur. Dat is een verdubbeling in slechts zeven jaar tijd

Een groot deel van het Vlaamse snelwegennet is oververzadigd, zegt het Vlaams Verkeerscentrum. Dit houdt in dat bij een ongeval op die gedeelten files ontstaan waarbij automobilisten niet meer kunnen uitwijken en een andere route volgen. Het meest verzadigde stuk snelweg is dat op de Brusselse Ring in de zone bij het UZ Jette. Verder nemen de structurele files toe, ook op plaatsen waar die vroeger nooit waren. Een voorbeeld daarvan is de R2 in de Antwerpse haven in de omgeving van de Tijsmanstunnel.

De aanleg van de Oosterweelverbinding, start dit najaar, moet de verkeersellende rondom Antwerpen helpen oplossen. Die duurt echter nog wel even voort, want de Oosterweelverbinding is pas in 2025 volledig afgerond.

Bron: de Standaard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *