Brusselse nationalisten willen niet in zee met N-VA

Zoals zo langzamerhand hopelijk bekend, wordt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bestuurd door een gezamenlijke regering van Walen en Vlamingen op 50/50 basis. De N-VA van Bart De Wever zit in de oppositie, maar ligt goed in de peilingen. Dat valt verkeerd bij de partijvoorzitter van Défi, Olivier Maingain. Zeg maar de Waalse tegenhanger van Bart De Wever.

Waar de N-VA van Bart De Wever (uiteindelijk) streeft naar een (zoveel mogelijk) onafhankelijk Vlaanderen en Brussel van de rest van België, wil Maingain juist het omgekeerde. Hij streeft naar meer grondgebied voor de Franstaligen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Grondgebied dat bij de Vlamingen gevonden moet worden.

Het is daarom geen verrassing dat Maingain op de nieuwjaarsreceptie van zijn partij een toekomstige regering waarin zijn partij en N-VA gezamenlijk zouden moeten zitten, uitsloot.

De lokale N-VA senator Karl Vanlouwe reageert koeltjes op de uitspraak van Maingain door erop te wijzen dat het niet waarschijnlijk is dat de twee partijen in één regering terechtkomen, juist door hun tegengestelde partijprogramma’s.

Meer historische achtergrond over Défi en Maingain bij Wikipedia.

Bron: Knack

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *