Belgische banken te royaal met verstrekking hypothecaire kredieten

In haar jaarverslag over het jaar 2017 constateert de Nationale Bank België (NBB) een wat zij verontrustende ontwikkeling noemt: de Belgische banken zijn te royaal waar het aankomt op hypothecaire kredieten. NBB neemt dan ook voorzorgsmaatregelen.

Belgen steken hun spaargeld vooral in vastgoed, concludeert NNB. De spaarrente op het spaarboekje brengt immers al jaren praktisch niets meer op. Door die toegenomen investeringen worden woningen steeds duurder en om daarin te kunnen investeren, moet er toch ook worden geleend. Belgische banken verlenen die hypothecaire kredieten te gemakkelijk, zegt NBB.

Als voorbeeld geeft NNB dat vijf op de tien Belgen meer dan 80% van de waarde van de nieuwe woning bij de bank leent. De contracttermijnen waarbinnen die schuld moet worden afgelost, worden steeds langer. Terwijl de gemiddelde verhouding tussen de maandelijkse schuldenlast en het maandinkomen juist verslechtert.

NBB komt daarom met een maatregel om ongelukken op de woningmarkt te voorkomen: alle banken moeten hun huidige kapitaalbuffer van minstens 950 miljoen euro met maximaal 600 miljoen euro verhogen tot 1,5 miljard euro om ‘eventuele aanzienlijke schokken op de woningmarkt op te vangen’.

Het jaarverslag van NNB gaat natuurlijk niet alleen over de woningmarkt. Wie het hele verslag wil lezen, kan terecht op deze pagina.

Bronnen: De Standaard en VRT radionieuws

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *