Belgische ambtenaren staken 30 april

Zowel de christelijke – als de socialistische vakbond vakbond voor het federale overheidspersoneel roepen hun leden op om op maandag 30 april het werk neer te leggen. Omdat het niet gaat om overheidsbedrijven als bpost en NMBS, en veel Belgen die maandag toch al vrij zullen hebben vanwege een brugdag, zal de hinder voor de gewone burger meevallen (en precies daarom staat deze aankondiging nu niet op de pagina Calamiteiten).

De ambtenarenbonden ACV en ACOD klagen met de staking het beleid van bevoegd minister Vandeput aan. Volgens de vakbonden heeft hij alleen maar oog voor zijn eigen N-VA achterban en ‘lanceert hij de ene na de andere aanval op het ambtenarenapparaat’. Een stelling die Vandeput uiteraard ontkent.

De ambtenaren bij de federale ministeries hebben op 30 april geen brugdag, al hadden ze dat wel gewild. De vakbonden zeggen dat Vandeput deze heeft wegbezuinigd. De datum heeft dus een symbolische waarde. Voor de maand mei hebben ze alvast ook acties aangekondigd.

Voor de Nederlandse lezers die onbekend zijn met het begrip brugdag de Wikipedia uitleg: ‘Een brugdag is in Vlaanderen een vrije dag tussen een bestaande feestdag en het weekend. Bij Belgisch Koninklijk Besluit zijn brugdagen tevens compensatiedagen voor wettelijke feestdagen die dat jaar op een zaterdag of zondag vallen.’

Omdat dinsdag 1 mei een feestdag is in België, is maandag 30 april dit jaar voor velen een brugdag.

Bronnen: VRT en Wikipedia

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *