Bart De Wever fluitend naar tweede termijn burgemeester Antwerpen

Het had nog spannend kunnen worden tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen, 14 oktober. Het kartel van Groen en sp.a had het op papier de N-VA van Bart De Wever knap lastig kunnen maken, Samen. Samen is echter alweer uit elkaar gespat, dus Bart De Wever kan zich fluitend voorbereiden op een tweede termijn als burgemeester van Antwerpen.

Bron foto: N-VA

Politiek kan soms hard en gemeen zijn. Stonden Wouter Van Besien (Groen) en Tom Meeuws (sp.a) nog maar enkele maanden geleden zij aan zij bij de presentatie van hun kartel, dankzij een ‘ongeziene lastercampagne’ (dixit Meeuws) tegen Tom Meeuws zag het landelijke partijbestuur van Groen vanmiddag geen andere optie meer dan het kartel eigenhandig de nek om te draaien.

Was de laster tegen Meeuws terecht? Ook hij had banden in de vastgoedsector en dan moet je als pot niet de ketel (burgemeester De Wever) verwijten dat die zwart ziet ((te) nauwe banden met vastgoedprojectontwikkelaar waardoor de geur van vriendjespolitiek zou kunnen ontstaan). Geen slimme zet van Meeuws.

Heeft Meeuws ook nog eens gesjoemeld met financiën in zijn periode als bestuurder bij De Lijn zoals deze week naar buiten is gekomen? Meeuws ontkent en overweegt een juridische aanklacht tegen De Lijn. Iemand daarbinnen zou hem bewust zwart hebben willen maken.

Ondertussen leunt Bart De Wever ontspannen achterover. Samen hadden Groen en sp.a het hem nog knap lastig kunnen maken. Groen stond op flinke winst in de peilingen. Samen met het erachteraan huppelende sp.a kwamen ze toch dicht in de buurt van zijn N-VA, dat weliswaar wat aan populariteit inboet, maar nog altijd de grootste partij lijkt te worden in Antwerpen. Groen zal solo niet genoeg stemmen behalen om hem nog te verontrusten. Bovendien is ook Groen is niet ongeschonden uit Samen gekomen en zullen ze nu eerder stemmen gaan verliezen.

Samen. Het was een leuk idee, maar het leidde tot een vroegtijdige scheiding met verlies voor beide partijen. En Bart De Wever is de lachende derde.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *