Antwerpse ‘War on drugs’ groots aangepakt met ‘Stroomplan’

Vanaf zijn aantreden in 2012 maakte Antwerpens burgemeester Bart De Wever van de bestrijding van drugsgerelateerde criminaliteit een speerpunt. Veel heeft dat tot nu toe niet uitgehaald. Afrekeningen, pogingen tot afrekeningen en vele doorgevoerde ladingen van vooral coke verder is er nu wel het ‘Stroomplan’. Dat moet de drugstoevoer en -doorvoer naar en via  de Antwerpse haven daadwerkelijk gaan aanpakken.

Zo ziet coke er schematisch weergegeven uit

 

De Antwerpse haven is al jaren een belangrijke doorvoerhaven voor cocaïne. Met het vandaag voorgestelde Stroomplan moet dat worden aangepakt via een speciale taskforce waarin lokale en federale politie, het parket, de sociale inspectie en de douane op één fysieke plaats in de haven samen gehuisvest zijn en dus ook samenwerken.

Het Stroomplan is geen idee van Bart De Wever, maar van de federale regering in de persoon van minister voor Binnenlandse Zaken en Veiligheid Jan Jambon.

De taskforce moet uit 70 tot 80 man gaan bestaan en krijgt een tweetal concrete opdrachten mee: het beter scannen van risicoprofielen (denk aan verdachte havenarbeiders en verdachte schepen) en betere samenwerking met de DEA (Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst). Zo moeten de drugsstromen uit vooral Colombia, Brazilië en Panama vroegtijdig worden onderschept.

In de Antwerpse haven werd vorig jaar 40 ton cocaïne onderschept, nog steeds een topje van de ijsberg.

Bron: VRT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *