Amnesty: België moet beter op eigen mensenrechtensituatie letten

Amnesty International Vlaanderen heeft haar zorgen geuit over de mensenrechtensituatie in eigen land. De organisatie is vooral bezorgd over de toestand in de gevangenissen, het antiterreurbeleid en de uitzetting van uitgeprocedeerde asielzoekers (zoals recent de commotie inzake de Soedanezen).

De situatie in de Belgische gevangenissen krijgt al jaren kritiek, bijvoorbeeld van de EU. Ook Amnesty vraagt er jaarlijks aandacht voor. Wat het terugsturen van uitgeprocedeerde asielzoekers betreft, constateert de mensenrechtenorganisatie dat ook België ‘niet immuun is voor de Europese visie of retoriek die erop gericht is om zoveel mogelijk mensen buiten de grenzen te houden’.

België zou graag een tijdelijke zetel in de VN-Veiligheidsraad willen bemachtigen. Het advies van AI Vlaanderen luidt in deze: ‘Mensenrechten zijn daarbij een speerpunt. Het is vooral belangrijk dat die mensenrechten internationaal hoger op de agenda komen en dat België ook zelf het goede voorbeeld geeft, bijvoorbeeld door het stoppen van wapenleveringen aan Saoedi-Arabië die in Jemen ernstige mensenrechtenschendingen aanrichten.’ Aldus directeur van AI Vlaanderen (uiteraard is er ook een Waalse tak, maar die zal hetzelfde standpunt innemen) Wies De Graeve.

Bron: De Tijd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *