Advocaat prins Laurent eist openbare verdediging in Kamer

Hij kijkt niet blij op de foto, prins Laurent. Hij heeft er ook niet veel reden toe, want het federale parlement wil hem een deel van zijn dotatie (toelage) afnemen. Laurent vroeg daarop toestemming om zijn handelen in de Kamer te mogen verdedigen. Die stemde daarmee in: een verdediging achter gesloten deuren. Eerst voor een speciale commissie, daarna voor de voltallige Kamer. Zijn advocaat, meester Laurent Arnauts wil echter een openbare verdediging.

Prins Laurent moet zich verdedigen voor een bezoek aan de Chinese ambassade in Brussel, juli vorig jaar. Dat politiek gevoelige bezoek vond plaats zonder toestemming van de regering. Het was niet het eerste akkefietje rond de prins. Al vele jaren houdt hij zich niet aan het protocol en ook aan zijn financiële zaken zit een luchtje.

Regering en parlement zijn de fratsen van de prins nu zat. De Kamer heeft gevraagd zijn dotatie te verlagen. Om dat te voorkomen, wil Laurent zijn beweegredenen inzake het bezoek aan de Chinese ambassade via zijn advocaat toelichten.

Vanmiddag had Kamervoorzitter Siegfried Bracke de zaak op de agenda gezet van het overleg met de fractievoorzitters. Toen kwam echter een brief van Arnauts. Die vraagt daarin om zijn cliënt mondeling te kunnen verdedigen (niet schriftelijk) en dat zou in het openbaar moeten (niet achter gesloten deuren). Zijn verzoek ging gepaard met een lange lijst argumenten.

Na overleg tussen de Kamervoorzitter en de fractievoorzitters is besloten de zaak volgende week woensdag opnieuw te agenderen. Vandaag moest de  brief van Arnauts eerst bestudeerd en vertaald (het is in het Frans) worden. Verder was nog niet helemaal duidelijk wat de juridische consequenties van het verzoek zijn. Wordt volgende week woensdag vervolgd …

Bron: samenvatting/vertaling artikel Le Soir

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *